שיתוף

מדד תשומות הבניה

מהו מדד תשומות הבניה

אחד המדדים החשובים שמשפיעים על רוכשי דירות הוא מדד תשומות הבניה, וזאת משום שהתשלומים לקבלן בעת בניית הדירה על פי רוב צמודים למדד זה. מהו מדד תשומות הבניה, האם וכיצד הוא משפיע עליכם וכיצד הוא משפיע על ההחלטה אם לרכוש דירה או לא? במדריך זה נרחיב מעט אודות המדד.

הגדרת מדד תשומות הבניה


ראשית כל יש להסביר מהו מדד תשומות הבניה. מדד תשומות הבניה הוא מדד המפורסם מדי חודש על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ומטרתו למדוד שינויים שחלו במשך זמן קבוע בעלויות ומחירים של חומרים, שירותים ומוצרים המשמשים לבניית בתי מגורים, או בקיצור – תשומות בניה. בנוסף, כולל המדד תתי מדדים המתייחסים לשלבי הבנייה השונים.
מדד תשומות הבניה הוא חלק חשוב מעולם הבניה, ומשמש קבלנים לקביעת התשלומים וניכוי שינויי מחירים מהשינויים בערכן של ההשקעות בבניה.

האם מדד תשומות הבניה יכול לרדת או רק לעלות?


בדומה למדד המחירים, גם מדד תשומות הבניה בדרך כלל רק עולה. עד השנים האחרונות מדד תשומות הבניה היה עולה בקצב מהיר וחד יותר מאשר מדד המחירים, אך בשנים האחרונות קיימת שונות בין השנים כאשר בתקופות מסוימות מדד תשומות הבניה עולה בקצב דומה למדד המחירים ובשנים אחרות הוא עולה בקצב מהיר ממנו.
בעבר המדד היה גבוה יותר בקיץ, בעיקר בשל התשלום הגבוה יותר שהיה משולם לפועלים בחודשי הקיץ החמים, אך כיום זה עניין משמעותי פחות.

כך מדד תשומות הבניה משפיע עליכם כרוכשי דירות


מדד תשומות הבניה משפיע על רוכשי דירות חדשות מקבלן. מה שחשוב להבין זה שתהליך בניית דירה לוקח זמן רב, שבמהלכו עלויות הבניה עלולות לעלות. מסיבה זו הקבלן לא יכול פשוט לקבוע מחיר לפני העסקה שיישאר קבוע לאורך כל תהליך הבניה, שכן עלויות הבניה עלולות לעלות והקבלן ימצא את עצמו בהפסד. לכן התשלומים המועברים לקבלן צמודים למדד, וכך אתם כרוכשי דירות מושפעים ממנו באופן ישיר.

מהו החלק הצמוד למדד?


החלק הצמוד למדד הוא החלק אותו לא שילמנו. למשל, אם רכשנו מהקבלן דירה במחיר של 3 מיליון ש"ח והעברנו אליו כבר מיליון ש"ח, החלק הצמוד למדד הוא שני המיליון הנוספים. כך למשל אם מדד תשומות הבניה עלה ב-2 אחוז, נצטרך להוסיף על החוב 40,000 ש"ח שהם 2 אחוז מהחלק שנותר לשלם.

האם המדד משפיע על המשכנתא?


חשוב להבין כי הבנק ממנו לווים את המשכנתא לא לוקח בחשבון את העלייה במדד, ואם שילמתם יותר לקבלן בגלל עלייה במדד הבנק לא מחשב זאת ומבחינתו שילמתם את המחיר המקורי. כדי להתגונן מפני עלייה במדד, ישנם כאלו המעדיפים פשוט לשלם לקבלן את מלוא החוב בבת אחת, אך תשלום כזה ראשית כל מצריך תשלומי משכנתא מיידיים, ובנוסף לכך חלק מהמשכנתא צמודה למדד, ובמידה ומדד המחירים דומה למדד התשומות לא באמת הרווחתם.

מהו מדד המחירים לצרכן ואיך הוא משפיע על המשכנתא שלכם? קראו עוד>>

מאמרים קשורים

לקביעת פגישת ייעוץ

תנו לנו לחסוך לכם בזמן השאירו שם + עיר + טלפון ואת השעה שהכי נוחה לכם ליצירת קשר

054-3333149

לקביעת פגישת ייעוץ

תנו לנו לחסוך לכם בזמן השאירו שם + עיר + טלפון ואת השעה שהכי נוחה לכם ליצירת קשר

054-3333149

רוצים שנחזור אליכם?

השאירו פרטים